Pui pe varză

Varza este mâncarea noastră națională de top.
Stați câteva luni în străinătate și o să începeți să visați că mâncați varză murată, brânză, mămăligă, sarmale, fasole și desigur mici.
Rețeta aceasta o am de la mama, este creația ei.
Varianta cu varză proaspătă este excelentă pentru hipertensivi, datorită conţinutului mare de potasiu.
Dacă faceţi mâncarea cu varză murată şi aveţi interdicţie la sare multă, trebuie ceva mai multă atenţie. Desăraţi varza, nu mâncaţi mult şi nu mai completaţi meniul cu alte ghiduşii sărate în ziua respectivă.
Atenţie la calorii, dacă aveţi probleme cu silueta, nu mâncaţi mai mult de o porţie.
Rețeta este excelentă și fără carne, o piesă de rezistență pentru un post lung.

Recomandat pentru hipertensivi.


Grad de dificultate: nu este dificilă dar trebuie ceva practică în bucătărie
Durata de preparare: Aproximativ 2 ore
Sursa: Mama
Calorii: 360 la o porție
Vitamine și minerale: Bogată în potasiu, vitaminele A,C,K,B6

Ingrediente pentru 7 porții (400g) 

3 linguri de ulei
1 varză mare cam de 1,5 Kg sau 2 verze medii (poate fi şi varză murată)
1 linguriță de sare (numai dacă varza nu este murată)
1 ceapă mare
1 morcov mare
1 țelină mare sau 2 ţeline medii  (puteți adăuga și codițele mai tinere de ţelină; din frunze numai câteva mai tinere pentru că pot face varza amară)
2 ardei roşii (sau gogoşari) sau o lingură de boia
0,5 Kg roşii sau 500 ml suc de roșii
1 legatură de pătrunjel proaspăt sau uscat
Opțional 1 ardei iute sau un vârf de cuțit de boia iute
6 pulpe de pui
O linguriţă de boabe de piper negru şi o foaie de dafin
O linguriţă cimbru
O jumătate de lămîie (dacă varza e proaspătă)

Unelte

1 cratiţă maricică cu capac şi fund gros (puteţi pune o tablă dedesubt dacă nu aveţi cratiţă cu fund gros)
1 tigaie
1 linguroi mare de lemn

Preparare

Dacă faceţi mâncarea cu varză murată şi nu aveţi voie să exageraţi cu sarea, puteţi să o puneţi cu o zi înainte la desărat, în apă să o acopere bine. Nu îşi schimbă gustul.

Prăjiţi pulpele de pui, cu tot cu pieliţă,  într-o tigaie în cîteva linguri de ulei, să se rumenească bine pe ambele părţi. Scurgeţi-le bine, bine de grăsime şi lăsaţi-le deoparte.
Dacă puiul este foarte gras, dați la o parte pielița.

Tăiem şi adăugăm de-a valma varza şi zarzavatul:
Curăţaţi şi spălaţi bine zarzavatul.
Începeţi să tocaţi varza, nu exagerat de fin.
Puneţi cratiţa la foc mic, cu cele 3 linguri de ulei şi începeţi să adăugaţi varza pe măsură ce o tocaţi.
     Dacă este varză murată, stoarceţi-o bine de tot de zeamă.
     Dacă  este varză proaspătă, pe măsură ce o adăugaţi, presăraţi sare (nu mai mult de o linguriţă).
Amestecaţi cu linguroiul.
Tăiaţi ceapa şi ardeii julien  (adică în feliuţe subţiri ca nişte chibrite) şi  adăugaţi-le la varză. 


Dacă nu aveţi ardei proaspeţi, presăraţi deasupra o lingură de boia.
Radeţi morcovul şi ţelina şi adăugaţi-le la varză.  Amestecaţi  cu linguroiul de lemn.

După ce aţi adăugat ultimele vegetale, acoperiţi parţial cu un capac şi lăsaţi să fiarbă în suc propriu la foc mediu cam o jumătate de oră. Din când în când amestecaţi cu linguroiul.
Varza nu trebuie să se prindă de fundul cratiţei. Dacă varza nu lasă zeamă, daţi focul mai mic  şi adăugaţi o jumătate de pahar de apă fierbinte.

Încercaţi varza şi morcovul, să fie bine făcute.
Adăugați roşiile curăţate de coajă (le puteţi opări ca să se cureţe uşor) şi tăiate cubuleţe sau sucul de roşii. Adăugaţi foaia de dafin, cimbrul şi piperul. Adăugaţi zeama de lămâie, dacă varza a fost proaspătă. Amestecaţi cu linguroiul de lemn.
Îngropaţi pulpele de pui în varză, să fie bine acoperite. Daţi focul mic şi lăsaţi cam un sfert de oră să fiarbă. Sau, și mai bine, daţi la cuptor 15 minute.

Adăugaţi deasupra verdeaţa tocată mărunt, stingeţi focul, puneţi capacul şi lăsaţi să se odihnească o jumătate de oră.

Se serveşte cu ardei iute şi o bere bună sau şpriţ.



Mici trucuri

 -          Reţeta iniţială este cu raţă, dar de unde raţă... Dacă măcăne aşa ceva pe lângă voi, nu ezitaţi. Se pune toată raţa tăiată bucăţi şi friptă. Neapărat daţi la cuptor un sfert de oră. Spuneţi-mi şi mie unde aţi găsit raţa.
-          Se poate face de fapt cu orice fel de carne dar, din tot ce am încercat, mie mi-a plăcut cu pulpe de pui. Raţa este mai gustoasă dar se găseşte greu şi se digeră mai greu cică.
- Rețeta este excelentă și fără pui, dacă țineți post.


 Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta de durată: moderație + mișcare + umor + fructe și salate.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu