Salată de dovlecei prăjiți

O minunată salată de vară, excelentă pentru weekend.
Încărcarea glicemică este foarte mică și, în același timp, chiar ține de foame.
Are ceva calorii. Așa că, atenție cât mâncați.



Grad de dificultate: ușor, rapid.
Durata efectivă de preparare: Maxim o jumătate de oră
Sursa: București
Calorii: 200 kcal la 100g
Vitamine și minerale: O sursă bună de vitamina C
Încărcare glicemică mică

Ingrediente (2 porţii)

1 cană de ulei pentru prăjit
2-3 legături usturoi verde
2-3 dovlecei mici

1 linguriță de sare

Unelte

Orice tigaie mai adâncă sau o crăticioară de tuci
1 spumieră

Preparare

Curățați dovleceii de coajă, curățați și spălați bine usturoiul verde.
Tăiați dovleceii felii, presărați cu sare și lăsați-i să stea cam un sfert de oră.
Scurgeți feliile bine, bine de zeamă și ștergeți-le cu șervete de hârtie.
Tăiați foarte fin usturoiul verde.
Presărați un castron cu o parte din usturoiul verde.

Puneți tigaia cu uleiul la foc viu și adăugați felii de dovlecei cât încap în tigaie.
Când s-au rumenit pe o parte (câteva minute) întoarceți-le.
Când s-au rumenit pe ambele părți, scoteți-i cu spumiera în castron având grijă să-i scurgeți cât mai bine de ulei.
Presărați cu usturoi verde fiecare șarjă de dovlecei.


Mici trucuri



- Salata este foarte bună și fără usturoi verde. Puteți adăuga puțin oțet sau lămâie la masă dacă vă place să fie acrișoară.
- Ca să reduceți caloriile, lăsați feliile prăjite 2 minute pe o sită și abia apoi puneți-le în castron.
- Este esențial să ștergeți bine de apă feliile de dovlecei înainte de a le pune în tigaie, pentru a nu vă împroșca cu ulei încins.
- Uleiul trebuie bine încins si focul viu pentru ca feliile să nu înghită mult ulei.
- Nu folosiți ulei în care ați mai prăjit ceva pentru această rețetă.


Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta pe viață:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate

Piure din ierburi de primăvară

Un meniu cu ierburi de primăvară este un cocktail de vitamine și minerale.
Loboda seamănă cu spanacul la calități (în vest i se mai zice și spanac franțuzesc, deși mă îndoiesc că francezii au habar de planta asta). Conține deci vitamina K și fier.
Este mai bogată în vitamina C decât toate plantele primăverii și lămâia.
Loboda și spanacul au însă mult acid oxalic. O cură de lobodă au spanac nu e o idee tocmai bună pentru rinichi.

Recomandată pentru hipertensivi.



Grad de dificultate: foarte ușoară
Durata de preparare: mai puțin de o jumătate de oră
Calorii: nesemnificativ, aprox 100 kcal la 400 g
Vitamine și minerale: O sursă excelentă de vitamina K (reduce riscul de accident vascular), bogată în vitaminele C, E, B9. Bogată în fier și magneziu.
Alte calități deosebite: Incărcare glicemică mică.

Ingrediente pentru aproximativ 5 porții

O grămadă de frunze verzi (lobodă, urzici, ștevie, spanac, salată, untișor etc.)
Combinația mea preferată:
4 legături de lobodă verde, cu frunze mai mici și fragede
O mână de untișor
O grămadă de urzici de primăvară (cât aveți chef să curățați)

O jumătate cană apă
Zeama de la o lămâie
1 legătură de pătrunjel
4 legături de ceapă verde (din cea mai subțire) cu tot cu frunze
4 legături de usturoi verde (din cel mai fraged, mai subțire) cu tot cu frunze
 2 linguri de ulei

Unelte
1 oală cam de 4 l
1 caserolă cam de 3 l
1 lingură de lemn
Eventual un blender

Preparare

Curățați și spălați bine ceapa verde, usturoiul verde, loboda, uzicile, untișorul, verdeața.

Opăriți urzicile în 2 l de apă. Scurgeți bine de zeama neagră și tocați-le mărunt, fie cu cuțitul fie cu un blender cîteva secunde.
Tăiați loboda, nu exagerat de mărunt.
Tăiați mărunt ceapa,usturoiul și pătrunjelul (eventual cu blenderul, câteva secunde).
Untișorul nu trebuie tăiat dar să nu aibă multe codițe.
Puneți caserola pe foc cu uleiul, apa, ceapa verde și usturoiul.
Puneți capacul și lăsați la foc potrivit să se înnăbușe.
Cam dupa 2 minute, încorporați încetul cu încetul toate vegetalele. Adăugați sare. Amestecați continuu, până mai scade apa și se înmoaie frunzele.

Adăugați verdeața tăiată fin, o lingură de lămâie, amestecați, stingeți focul și puneți capacul.
Lăsați să se odihnească o jumătate de oră.


Lobodă verde

Untișor




Urzici de primăvară


Mici trucuri

- Dacă vreți să aibă o culoare frumoasă verde și multe vitamine, nu fierbeți loboda mai mult de un minut.
- E mai bună rece, la temperatura camerei.
- Când serviți, puteți pune un mănunchi de pătrunjel in mijloc sau 2-3 felii de lămâie aranjate artistic sau un pic de smântână. Puneți o jumătate de ou de țară în mijloc, cu gălbenușul în sus și cu o frunză de pătrunjel.
- Ca să spălați și să tăiați ușor loboda, lăsați-o legată. Înlăturați numai rădăcinile, spălați-o bine și apoi puteți să o tăiați ușor pe fundul de lemn.
 - Puteți face această rețetă cu orice ierburi comestibile vă ies în cale, inclusiv ștevie, spanac sau salată. A ieșit foarte gustos și piureul numai din  lobodă verde și chiar și cel numai din lobodă mov.
Dacă faceți piureul cu spanac, nu-l opăriți, adăugați-l direct puțin câte puțin.



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă inteligentă de durată:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate

Pui cu usturoi verde - o rețetă din China

Mâncarea chinezească gătită corect cade foarte bine la stomac și este foarte gustoasă.
Această rețetă este adaptată după o rețetă din Beijing.
Are surprinzător de multe calorii. Așa că, atenție la ce mai puneți pe masă.
Se zice că usturoiul face bine la hipertensiune. Nu aș crede, după experiența personală.
Dar este sănătos și gustos.



Grad de dificultate: ușor, rapid. Ingredientele "chinezești" se găsesc şi pe la noi.
Durata efectivă de preparare: Maxim  o jumătate de oră
Calorii: 400 kcal la 200 g
Vitamine și minerale: Sursă de vitamina K
Încărcare glicemică mică

Ingrediente (2 porţii)

Un vârf de linguriţă rasă de praf de ghimbir sau o jumătate de linguriță ghimbir ras
2 linguri de ulei
2-3 legături usturoi verde

Cîteva boabe de piper
O jumătate piept de pui
O jumătate de pahar cu: supă sau apă şi cîteva linguri de vin alb
Un vîrf de linguriţă de sare


Unelte

1 tigaie wok (daca nu aveți așa ceva, merge orice tigaie mai adâncă sau o crăticioară de tuci)
1 lingură de lemn

Preparare

Aveți toate semipreparatele și uneltele pregătite?
Aveți la îndemână:
- uleiul (de preferință de măsline)
- praful de ghimbir
- piperul boabe
- vinul alb
- sarea ?

Aveți un ceas în bucătărie, sub ochi?

Dacă da, ziceți repede iii arrr san sî, u liuu ci pa,  cio șî (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 pe chinezește), pregătiți wok-ul, dați drumul la focuri și începeți.

Puiul cu usturoi verde

Tăiați pieptul de pui julien, în fășii de 2 cm aprox sau în cubulețe de 2 cm. Toate bucățelele trebuie să fie cam de aceași dimensiune (ca să se prăjească în același timp).
Tăiați usturoiul verde (fără frunze) în bucățele de dimensiuni egale - cam la fel cu puiul.
Să aveți usturoi în volum echivalent cu carnea.

Puneți 1 lingură de ulei în wok. Aruncați câteva boabe de piper și când încep să sfârâie, scoteți-le cu spumiera.
Adăugați repede carnea și amestecați cu lingura de lemn până începe să se rumenească ușor, dar nu mai mult de 2 minute. Transferaţi într-o caserolă.
Puneţi o lingură de ulei în wok şi când sfârâie, adăugați ghimbirul şi usturoiul verde și amestecați ușor și continuu, maxim 1 minut. Usturoiul nu trebuie să se ardă. Transferaţi în caserolă.
Dacă aveţi nevoie de o cantitate mai mare, repetaţi scenariul, nu puneţi mai mult de cantităţile date în wok, că nu mai pică bine la stomac.
Adăugați la caserolă supa şi vinul alb, un praf de sare, dați focul foarte mic, acoperiţi cu un capac și lăsați 5 minute.

Când serviți, puteți presăra deasupra frunzele verzi de usturoi, tăiate fin.



Mici trucuri

 - La o masă chinezească, aşa cum am mâncat la Beijing prin 1985, aveţi în față un castron de orez fiert și câteva platouri cu diverse combinații de vegetale și carne. Vă serviți pe rând din fiecare.
Organizarea este foarte importantă pentru succesul unui prânz chinezesc.
Trebuie să aveți totul pregătiti și la îndemână pentru că prepararea se face foarte rapid și felurile de mâncare trebuie servite fierbinți.
Orezul poate fi preparat astfel:
Spălați bine orezul și adăugați la 6 părți apă fierbinte și o linguriță de sare, o parte orez.
Lăsați la foc mic până se umflă bine bobul. Stingeți focul și lăsați, de preferință la căldură, cu capacul pus incă un sfert de oră.
- Chinezii, ca să taie artistic carnea, o îngheață ușor.
- Este esenţial să nu depăşiţi 2 minute la nimic din ce prăjiţi, ca să pice bine la burtică.
- Chinezii mai adaugă  la urmă un pic de ulei de susan la urmă, pentru gust. Dacă găsiți ulei de susan ....
- Chinezii mai adaugă MSG (monoglutamat de sodiu). Pe vremuri, când sarea era greu de găsit la ei şi scumpă, MSG o înlocuia cu succes la gust. MSG este însă suspectat că te ajută să te gogoleşti precum Budha.
E bine să ştiţi că MSG poate deveni toxic dacă băgaţi mâncarea la cuptor.
- Chinezii sorb la sfârșitul mesei un castronel de supă de pasăre. Nu e cea mai rea idee, acționează ca un digestiv. Este "ciorba lor de potroace" :)



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta pe viață:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate