Ciorbă de fasole boabe și roșii pentru o zi de post

Mâncarea noastră națională de post este în topul celor mai sănătoase mâncăruri datorită conținutului mare de vitamine și minerale. Unele diete recomandă să mâncați fasole și linte de cel puțin 4 ori pe săptămână. Se zice că ajută la dezvoltarea creierului așa că nu ar trebui să lipsească din dieta copiilor. Atenție la calorii. Nu mâncați cu pâine. Puneți alături o salată verde.
Produce gaze chiar dacă respectați rețeta și aruncați prima apă si adăugați cimbru. Luați un cărbune medicinal eventual. Beți un ceai de chimen.

Recomandată pentru hipertensivi.

Grad de dificultate: la indemâna oricărui bucătar amator.
Durata de preparare: o oră jumătate dacă utilizați o oală minune (cu fierbere sub presiune), 3 ore cu o oală normală
Calorii: 300 la 150 g
Vitamine și minerale: o sursa foarte bună de vitamina K, vitamine din complexul B, minerale de tot felul, inclusiv potasiu și fosfor. O sursă bună de proteine vegetale.

Ingrediente pentru aproximativ 12 porții (150 g)

1 Kg fasole boabe
aprox 4 l apă
4 linguri de ulei
O jumătate linguriță de sare
1 ceapă
1 morcov mare
1 țelină cât un măr (Dacă o cumpărați cu tot cu cozi și frunze, puteți adăuga și codițele mai tinere; din frunze numai câteva mai tinere pentru că pot face fasolea amară)
1 ardei roșu sau 1 gogoșar sau 1 linguriță de boia dulce sau 1 lingură pastă de ardei roșii
O cutie de roșii în suc de roșii
O linguriță de cimbru
1 foaie de dafin
Câteva fire de verdeață sau o lingură verdeață uscată

Unelte
1 oală cu capac obisnuită
Opțional o oală minune (cu fierbere sub presiune)
1 lingură de lemn

Preparare

Puneți cu o seară înainte fasolea la înmuiat in apă. Apa trebuie să o acopere fasolea de o palmă și mai bine.

A doua zi dimineață, scurgeți bine fasolea de apă. Puneți-o la fiert, într-o oală mare cu apă să o acopere cât o palmă. Lăsați să fiarbă 5 minute în clocot, luați oala de pe foc și aruncați apa în care a fiert.
Manevra aceasta este menită să împiedice fasolea sa-și dea prea multe aere prin mațele voastre și să distrugă toxina  phytohaemagglutinin.
Dacă sunteți foarte sensibil la gaze, puteți să repetați manevra încă odată.

Curățați și spălați bine zarzavatul.
Tăiați mărunt ceapa și ardeiul, tăiați morcovul și țelina în  bucăți de aprox 3 cm.
Puneți fasolea la fiert împreună cu zarzavatul,  apă să o acopere mai mult de o palmă, 4 linguri de ulei și foaia de dafin. Nu adăugați sare.
Din momentul în care începe să fiarbă, lăsați-o să clocotească 10 minute (pentru a elimina complet toxinele). Dați apoi focul mic.

Dacă folosiți oala minune (sub presiune) lăsați să fiarbă o jumătate de oră la foc mic.
Dacă folosiți o oală obișnuită, lăsați să fiarbă 2 ore la foc mic.

Incercați fasolea, să fie bine fiartă, adăugați sarea, roșiile, cimbrul și verdeața și lăsați câteva minute să clocotească la foc mediu. Stingeți focul, acoperiți cu capacul și lăsați ciorba să se odihnească o jumătate de oră.

Serviți cu pâine prăjită, ridichi, ceapă, usturoi, varză murată sau ardei murați.


Mici trucuri

- Dacă nu țineți post, prăjiți o mână, două de bucățele de jambon. Puneți într-o cratiță fasolea, jambonul și 4-5 căței de usturoi. Puteți să mai adăugați un pic de boia și 1-2 linguri de ulei de măsline. Dați la cuptor sau fierbeți la foc mic un sfert de oră.
- Tăiați 1-2 cepe julien, înabușiți-le cu ulei și apă până se inmoaie, adăugați 1-2 linguri de bulion și lăsați amestecul pe foc câteva minute.
Serviți fasolea cu o lingură din acest amestec în mijloc.



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă inteligentă de durată:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate