Salata lui Buggs Bunny

O rețetă pentru toate dietele.
Nu e bine sa mâncați mai mult de 3 saptamani, zi de zi, aceasta salata. Vă cresc urechi de iepure, vi se ingalbenesc ochii etc. Glumă! De fapt orice are vitamina A in cantitate mare e bine să nu fie consumat timp îndelungat, zi de zi.


Grad de dificultate: o pot face și copii
Durata efectivă de preparare: maxim 30 minute
Sursa: București
Calorii: 136kcal la 100 g
Vitamine și minerale: Sursă excelentă de vitamina A și mangan.


Ingrediente

Pentru 5 porții:
1 morcov mare
1 țelină cât un măr mare
1 măr mare
1 lingură de ulei de masline
Un pic de sare
Zeama de la o jumătate de lămâi
O jumătate de cană de nuci

Unelte
- 1 răzătoare

Preparare



Se curăță morcovul și țelina de coajă. Se spală bine. Mărul, dacă are coaja pătată, se curătă și el.
Se dau prin răzătoarea mare si se pun într-un castron. Se sfărâmă ușor în mână nucile și se  adaugă la salată. Se adaugă uleiul și lămâia si se amestecă.
Se acoperă cu o folie și se lasă cam un sfert de oră. Poftă bună!




Mici trucuri


Este excelentă  cu pâine prăjită, un pic de cascaval sau piept de pui la grătar.
In loc de nuci, puteți pune alune sau migdale sau nimic.
Salata este încă bună si a doua zi, dacă stă la rece.
Pentru o petrecere veselă, faceți un castorn mare de salată, puneți și un pic de maioneză sau smântână deasupra și inconjurați castronul cu o selecție de brânzeturi, cu alune și cu nuci.



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă de durată: moderație + mișcare + umor + fructe și salate.

Pateu de ficat pentru copii pofticioși

Pateul de ficat este foarte bun la gust, excelent pentru petreceri si excursii pe munte.
Nu este prietenul tău dacă te lupți cu kilogramele în plus.

Este o bombă calorică, bogată în grăsimi din cele rele.
Dar de câteva ori pe an, 1-2 linguri sunt bune pentru sănătatea mintală.


Grad de dificultate: ușor dacă ai blender de mână
Durata: aprox 1 oră
Sursa: București
Calorii: bombă calorică (30 g au cam 100 kcal)
Vitamine și minerale:  Este o sursă bună de proteine de calitate, fier, vitamine din complexul B si mai ales B12, vitamina A si seleniu.

Ingrediente

250 g de ficat de pasare (pui, curcă, gâscă)
1 cană de lapte pentru a “îndulci” ficatul
2-3 linguri de ulei pentru prăjit
1 ou fiert tare
100 g unt de calitate, nesărat, conținut în grăsimi 80%
O jumatate de liguriță sare
O jumatate de liguriță piper
Zeama de la o jumătate de lămâie
1-2 gogoșari murați pentru ornat.


Unelte



- Blender de mână sau mașină de tocat
- Tigaie/ caserolă cu capac
- Strecuratoare fină


Preparare

Ficatul se spală bine si se ține cateva ore în lapte, la frigider.
Se spală din nou bine si se înăbușă cu ulei la foc mic, într-o tigaie/ caserolă acoperită, până se rumenește ușor.
Nu trebuie prăjit foarte tare !
Oul se fierbe tare (3 minute), se pune deoparte albușul (va servi ca decor) si se trece gălbenușul prin strecurătoarea fină.
Ficatul se dă de două ori prin mașina de tocat sau se pasează cu blenderul de mână. Se amestecă bine, bine cu zeama rămasă în tigaie/ caserolă și cu restul ingredientelor (untul, gălbenușul, zeama de lamâie și condimentele).
Se mai poate adăuga zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Pateul se pune in castronele sau pe un platou (ca un tort) si se ornează cu gogoșarii feliați si albușul ramas.
Se acoperă cu folie alimentară și se dă la frigider. Poftă bună!



Mici trucuri

  • Iată o idee minunată și practică, mai ales dacă organizați o petrecere de copii. Luați o baghetă de pâine si scobiți-i miezul (miezul nu se aruncă, se folosește la chiftele sau se face pesmet). Tăiați cât mai fin gogoșarii si albușul, amestecați cu pateul si umpleți bagheta. Înveliți bagheta cu o folie alimentară si lăsați-o câteva ore la frigider. Când aranjați masa pentru petrecere, taiați bagheta in felii. Aranjați-le pe un platou cu ceva masline si verdeață. Miam miam!
  •  Dacă doriți ca pateul să fie mai picant, înăbușiți ficatul cu o ceapa tăiată fin.
  •  Dacă doriți ca pateul să fie mai păstos, adăugați o lingură de smântână.


Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta sănătoasă: moderație + mișcare + umor +  fructe și salate.

Ciorbă de sfeclă roșie pentru o iarnă grea



Ciorba de sfeclă roșie nu ar trebui să lipsească din meniu, mai ales iarna.
Rețeta de mai jos este adaptată după o rețetă veche nemțească.
Aportul de lichid este important ca și cel de fibre. 
Este o sursă bună de fier, potasiu, vitamina A și C.


Recomandată pentru hipertensivi.


Grad de dificultate: ușoară, dacă nu e prima dată când gătiți ceva;
Durata: mai putin de 2 ore;
Calorii: 70
Vitamine și minerale: fier, potasiu, vitaminele A și C.


Ingrediente pentru 12 porții (300g)

2 l apă
3 linguri de ulei
1 jumătate de linguriță sare
1 ceapă
1 morcov
1 țelină
1 ardei gras
4 cartofi mici
1 sfecla rosie cât un măr mare.

1 legatură de pătrunjel sau o mână de verdeață uscată
Sucul de la o jumătate de lamâie

Optional, o jumatate litru de bors In acest caz puneti mai putina apa la inceput, cam un litru jumatate)

Unelte
·         1 oală maricică cu capac
·         1 oală mică cu capac
·         Lingură de lemn
Preparare

Se curăță de coajă ceapa, morcovul, țelina, se spală bine.  Ceapa se taie fin. Morcovul se taie rondele. Țelina se taie cuburi de 1-2 cm. Ardeiul de curăță de cotor și se taie fin.
Se pun toate la fiert cu 2 l  apă, uleiul și sarea, în oala cea măricică, la foc maxim. Când ciorba începe să clocotească, micșorați focul la jumătate și “uitați” de ea cam 20 de minute.
Apoi curățați cartofii și adăugați-i la ciorbă. Dați focul la minim si lasati sa fiarba 15-20 minute.

Separat, curățați sfecla de coajă, taiați-o cubulețe si puneți-o la fiert cu o cană de apă. Acoperiți parțial oala.
Nu trebuie să fiarbă prea mult, aproximativ 15 minute la foc potrivit. Când este gata (incercați cu o furculiță),  adăugați zeama de lămâie si dați un clocot. Stingeți focul si puneți capacul.
Fierbeti borsul cat sa dea un clocot.
Și acum le adunăm pe toate.
Încercați dacă s-au fiert morcovul și cartofii (cu o furculiță). Adăugați borșul și
sfecla cu tot cu zeama în care a fiert și mai dați un clocot.
Stingeți focul.  Gustați ciorba. Daca o vreți mai acră, mai adăugați un pic de zeamă de lămâie.
Adăugați patrunjelul tăiat fin sau verdeața uscată, fărâmițată bine, amestecați ușor și acoperiți.
Lăsați ciorba să se odihnească o jumătate de oră și apoi, poftă bună!


  
Mici trucuri

·         Ca ciorba să capete o culoare mov superbă, este esențial să fierbeți sfecla separat și să adăugați zeama de la o jumătate de lămâie. Nu trebuie să fiarbă mult pentru că își pierde culoarea.
·         Ciorba se poate manca si rece. Vara e chiar mai bună așa.

 
Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta sănătoasă: moderație + mișcare + umor + fructe și salate.