Ciorba de sfeclă roșie nu ar trebui să lipsească din meniu, mai ales iarna.
Rețeta de mai jos este adaptată după o rețetă veche nemțească.
Aportul de lichid este important ca și cel de fibre. Este o sursă bună de fier, potasiu, vitamina A și C.
Rețeta de mai jos este adaptată după o rețetă veche nemțească.
Aportul de lichid este important ca și cel de fibre. Este o sursă bună de fier, potasiu, vitamina A și C.
Grad de dificultate: ușoară, dacă nu e prima dată când gătiți ceva;
Durata: mai putin de 2 ore;
Calorii: 70
Vitamine și minerale: fier, potasiu, vitaminele A și C.
Ingrediente pentru 12 porții (300g)
2 l apă
3 linguri de ulei
1 jumătate de linguriță sare
1 ceapă
1 morcov
1 țelină
1 ardei gras
4 cartofi mici
1 sfecla rosie cât un măr mare.
1 legatură de pătrunjel sau o mână de verdeață uscată
Sucul de la o jumătate de lamâie
Optional, o jumatate litru de bors In acest caz puneti mai putina apa la inceput, cam un litru jumatate)
Optional, o jumatate litru de bors In acest caz puneti mai putina apa la inceput, cam un litru jumatate)
Unelte
·
1 oală maricică cu capac
·
1 oală mică cu capac
·
Lingură de lemn
Preparare
Se curăță de coajă ceapa, morcovul, țelina, se spală
bine. Ceapa se taie fin. Morcovul se
taie rondele. Țelina se taie cuburi de 1-2 cm. Ardeiul de curăță de cotor și se
taie fin.
Se pun toate la fiert cu 2 l
apă, uleiul și sarea, în oala cea măricică, la foc maxim. Când ciorba
începe să clocotească, micșorați focul la jumătate și “uitați” de ea cam 20 de minute.
Apoi curățați cartofii și adăugați-i la ciorbă. Dați focul
la minim si lasati sa fiarba 15-20 minute.
Separat, curățați sfecla de coajă, taiați-o cubulețe si
puneți-o la fiert cu o cană de apă. Acoperiți parțial oala.
Nu trebuie să fiarbă prea mult, aproximativ 15 minute la foc
potrivit. Când este gata (incercați cu o furculiță), adăugați zeama de lămâie si dați un clocot.
Stingeți focul si puneți capacul.
Fierbeti borsul cat sa dea un clocot.
Și acum le adunăm pe toate.
Încercați dacă s-au fiert morcovul și cartofii (cu o
furculiță). Adăugați borșul și
sfecla cu tot cu zeama în care a fiert și mai dați un
clocot.
Stingeți focul.
Gustați ciorba. Daca o vreți mai acră, mai adăugați un pic de zeamă de
lămâie.
Adăugați patrunjelul tăiat fin sau verdeața uscată,
fărâmițată bine, amestecați ușor și acoperiți.
Lăsați ciorba să se odihnească o jumătate de oră și apoi,
poftă bună!
Mici trucuri
·
Ca ciorba să capete o culoare mov
superbă, este esențial să fierbeți sfecla separat și să adăugați zeama de la o
jumătate de lămâie. Nu trebuie să fiarbă mult pentru că își pierde culoarea.
·
Ciorba se poate manca si rece. Vara e chiar mai bună așa.
Nu uitați
ingredientele minune dintr-o dieta sănătoasă: moderație + mișcare + umor + fructe și
salate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu