Nu este prietenul tău dacă te lupți cu kilogramele în plus.
Este o bombă calorică, bogată în grăsimi din cele rele.
Dar de câteva ori pe an, 1-2 linguri sunt bune pentru sănătatea mintală.
Grad de dificultate: ușor dacă ai blender de mână
Durata: aprox 1 oră
Sursa: București
Calorii: bombă calorică (30 g au cam 100 kcal)
Vitamine
și minerale: Este o sursă bună de proteine de calitate, fier, vitamine din complexul B si mai ales B12, vitamina A si seleniu.
Ingrediente
250 g de ficat de pasare (pui,
curcă, gâscă)
1 cană de lapte pentru a
“îndulci” ficatul
2-3 linguri de ulei pentru
prăjit
1 ou fiert tare
100 g unt de calitate,
nesărat, conținut în grăsimi 80%
O jumatate de liguriță sare
O jumatate de liguriță piper
Zeama de la o jumătate de
lămâie
1-2 gogoșari murați pentru
ornat.
Unelte
- Blender de mână sau mașină
de tocat
- Tigaie/ caserolă cu capac
- Strecuratoare fină
Preparare
Ficatul se spală bine si se
ține cateva ore în lapte, la frigider.
Se spală din nou bine si se înăbușă cu ulei la foc mic, într-o tigaie/ caserolă acoperită, până se rumenește ușor.
Se spală din nou bine si se înăbușă cu ulei la foc mic, într-o tigaie/ caserolă acoperită, până se rumenește ușor.
Nu trebuie prăjit foarte tare
!
Oul se fierbe tare (3 minute),
se pune deoparte albușul (va servi ca decor) si se trece gălbenușul prin
strecurătoarea fină.
Ficatul se dă de două ori prin
mașina de tocat sau se pasează cu blenderul de mână. Se amestecă bine, bine cu
zeama rămasă în tigaie/ caserolă și cu restul ingredientelor (untul, gălbenușul,
zeama de lamâie și condimentele).
Se mai poate adăuga zeamă de
lămâie, sare și piper după gust.
Pateul se pune in castronele
sau pe un platou (ca un tort) si se ornează cu gogoșarii feliați si albușul
ramas.
Se acoperă cu folie alimentară
și se dă la frigider. Poftă bună!
Mici trucuri
- Iată o idee minunată și practică, mai ales dacă organizați o petrecere de copii. Luați o baghetă de pâine si scobiți-i miezul (miezul nu se aruncă, se folosește la chiftele sau se face pesmet). Tăiați cât mai fin gogoșarii si albușul, amestecați cu pateul si umpleți bagheta. Înveliți bagheta cu o folie alimentară si lăsați-o câteva ore la frigider. Când aranjați masa pentru petrecere, taiați bagheta in felii. Aranjați-le pe un platou cu ceva masline si verdeață. Miam miam!
- Dacă doriți ca pateul să fie mai picant, înăbușiți ficatul cu o ceapa tăiată fin.
- Dacă doriți ca pateul să fie mai păstos, adăugați o
lingură de smântână.
Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta sănătoasă: moderație + mișcare + umor + fructe și salate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu