Piure din ierburi de primăvară

Un meniu cu ierburi de primăvară este un cocktail de vitamine și minerale.
Loboda seamănă cu spanacul la calități (în vest i se mai zice și spanac franțuzesc, deși mă îndoiesc că francezii au habar de planta asta). Conține deci vitamina K și fier.
Este mai bogată în vitamina C decât toate plantele primăverii și lămâia.
Loboda și spanacul au însă mult acid oxalic. O cură de lobodă au spanac nu e o idee tocmai bună pentru rinichi.

Recomandată pentru hipertensivi.



Grad de dificultate: foarte ușoară
Durata de preparare: mai puțin de o jumătate de oră
Calorii: nesemnificativ, aprox 100 kcal la 400 g
Vitamine și minerale: O sursă excelentă de vitamina K (reduce riscul de accident vascular), bogată în vitaminele C, E, B9. Bogată în fier și magneziu.
Alte calități deosebite: Incărcare glicemică mică.

Ingrediente pentru aproximativ 5 porții

O grămadă de frunze verzi (lobodă, urzici, ștevie, spanac, salată, untișor etc.)
Combinația mea preferată:
4 legături de lobodă verde, cu frunze mai mici și fragede
O mână de untișor
O grămadă de urzici de primăvară (cât aveți chef să curățați)

O jumătate cană apă
Zeama de la o lămâie
1 legătură de pătrunjel
4 legături de ceapă verde (din cea mai subțire) cu tot cu frunze
4 legături de usturoi verde (din cel mai fraged, mai subțire) cu tot cu frunze
 2 linguri de ulei

Unelte
1 oală cam de 4 l
1 caserolă cam de 3 l
1 lingură de lemn
Eventual un blender

Preparare

Curățați și spălați bine ceapa verde, usturoiul verde, loboda, uzicile, untișorul, verdeața.

Opăriți urzicile în 2 l de apă. Scurgeți bine de zeama neagră și tocați-le mărunt, fie cu cuțitul fie cu un blender cîteva secunde.
Tăiați loboda, nu exagerat de mărunt.
Tăiați mărunt ceapa,usturoiul și pătrunjelul (eventual cu blenderul, câteva secunde).
Untișorul nu trebuie tăiat dar să nu aibă multe codițe.
Puneți caserola pe foc cu uleiul, apa, ceapa verde și usturoiul.
Puneți capacul și lăsați la foc potrivit să se înnăbușe.
Cam dupa 2 minute, încorporați încetul cu încetul toate vegetalele. Adăugați sare. Amestecați continuu, până mai scade apa și se înmoaie frunzele.

Adăugați verdeața tăiată fin, o lingură de lămâie, amestecați, stingeți focul și puneți capacul.
Lăsați să se odihnească o jumătate de oră.


Lobodă verde

Untișor




Urzici de primăvară


Mici trucuri

- Dacă vreți să aibă o culoare frumoasă verde și multe vitamine, nu fierbeți loboda mai mult de un minut.
- E mai bună rece, la temperatura camerei.
- Când serviți, puteți pune un mănunchi de pătrunjel in mijloc sau 2-3 felii de lămâie aranjate artistic sau un pic de smântână. Puneți o jumătate de ou de țară în mijloc, cu gălbenușul în sus și cu o frunză de pătrunjel.
- Ca să spălați și să tăiați ușor loboda, lăsați-o legată. Înlăturați numai rădăcinile, spălați-o bine și apoi puteți să o tăiați ușor pe fundul de lemn.
 - Puteți face această rețetă cu orice ierburi comestibile vă ies în cale, inclusiv ștevie, spanac sau salată. A ieșit foarte gustos și piureul numai din  lobodă verde și chiar și cel numai din lobodă mov.
Dacă faceți piureul cu spanac, nu-l opăriți, adăugați-l direct puțin câte puțin.



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dietă inteligentă de durată:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu