Pui cu usturoi verde - o rețetă din China

Mâncarea chinezească gătită corect cade foarte bine la stomac și este foarte gustoasă.
Această rețetă este adaptată după o rețetă din Beijing.
Are surprinzător de multe calorii. Așa că, atenție la ce mai puneți pe masă.
Se zice că usturoiul face bine la hipertensiune. Nu aș crede, după experiența personală.
Dar este sănătos și gustos.



Grad de dificultate: ușor, rapid. Ingredientele "chinezești" se găsesc şi pe la noi.
Durata efectivă de preparare: Maxim  o jumătate de oră
Calorii: 400 kcal la 200 g
Vitamine și minerale: Sursă de vitamina K
Încărcare glicemică mică

Ingrediente (2 porţii)

Un vârf de linguriţă rasă de praf de ghimbir sau o jumătate de linguriță ghimbir ras
2 linguri de ulei
2-3 legături usturoi verde

Cîteva boabe de piper
O jumătate piept de pui
O jumătate de pahar cu: supă sau apă şi cîteva linguri de vin alb
Un vîrf de linguriţă de sare


Unelte

1 tigaie wok (daca nu aveți așa ceva, merge orice tigaie mai adâncă sau o crăticioară de tuci)
1 lingură de lemn

Preparare

Aveți toate semipreparatele și uneltele pregătite?
Aveți la îndemână:
- uleiul (de preferință de măsline)
- praful de ghimbir
- piperul boabe
- vinul alb
- sarea ?

Aveți un ceas în bucătărie, sub ochi?

Dacă da, ziceți repede iii arrr san sî, u liuu ci pa,  cio șî (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 pe chinezește), pregătiți wok-ul, dați drumul la focuri și începeți.

Puiul cu usturoi verde

Tăiați pieptul de pui julien, în fășii de 2 cm aprox sau în cubulețe de 2 cm. Toate bucățelele trebuie să fie cam de aceași dimensiune (ca să se prăjească în același timp).
Tăiați usturoiul verde (fără frunze) în bucățele de dimensiuni egale - cam la fel cu puiul.
Să aveți usturoi în volum echivalent cu carnea.

Puneți 1 lingură de ulei în wok. Aruncați câteva boabe de piper și când încep să sfârâie, scoteți-le cu spumiera.
Adăugați repede carnea și amestecați cu lingura de lemn până începe să se rumenească ușor, dar nu mai mult de 2 minute. Transferaţi într-o caserolă.
Puneţi o lingură de ulei în wok şi când sfârâie, adăugați ghimbirul şi usturoiul verde și amestecați ușor și continuu, maxim 1 minut. Usturoiul nu trebuie să se ardă. Transferaţi în caserolă.
Dacă aveţi nevoie de o cantitate mai mare, repetaţi scenariul, nu puneţi mai mult de cantităţile date în wok, că nu mai pică bine la stomac.
Adăugați la caserolă supa şi vinul alb, un praf de sare, dați focul foarte mic, acoperiţi cu un capac și lăsați 5 minute.

Când serviți, puteți presăra deasupra frunzele verzi de usturoi, tăiate fin.



Mici trucuri

 - La o masă chinezească, aşa cum am mâncat la Beijing prin 1985, aveţi în față un castron de orez fiert și câteva platouri cu diverse combinații de vegetale și carne. Vă serviți pe rând din fiecare.
Organizarea este foarte importantă pentru succesul unui prânz chinezesc.
Trebuie să aveți totul pregătiti și la îndemână pentru că prepararea se face foarte rapid și felurile de mâncare trebuie servite fierbinți.
Orezul poate fi preparat astfel:
Spălați bine orezul și adăugați la 6 părți apă fierbinte și o linguriță de sare, o parte orez.
Lăsați la foc mic până se umflă bine bobul. Stingeți focul și lăsați, de preferință la căldură, cu capacul pus incă un sfert de oră.
- Chinezii, ca să taie artistic carnea, o îngheață ușor.
- Este esenţial să nu depăşiţi 2 minute la nimic din ce prăjiţi, ca să pice bine la burtică.
- Chinezii mai adaugă  la urmă un pic de ulei de susan la urmă, pentru gust. Dacă găsiți ulei de susan ....
- Chinezii mai adaugă MSG (monoglutamat de sodiu). Pe vremuri, când sarea era greu de găsit la ei şi scumpă, MSG o înlocuia cu succes la gust. MSG este însă suspectat că te ajută să te gogoleşti precum Budha.
E bine să ştiţi că MSG poate deveni toxic dacă băgaţi mâncarea la cuptor.
- Chinezii sorb la sfârșitul mesei un castronel de supă de pasăre. Nu e cea mai rea idee, acționează ca un digestiv. Este "ciorba lor de potroace" :)



Nu uitați ingredientele minune dintr-o dieta pe viață:
moderație + mișcare + umor + fructe și salate


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu